BLIK ACHTER DE SCHERMEN

CDO AKKERWINDE

Sinds maart 2024 bestaat het Centrum voor Dagopvang Akkerwinde te Vollezele. We gingen een kijkje nemen achter de schermen en luisterden naar het verhaal van Godelieve.

Kan je jezelf voorstellen?

Ik ben Godelieve, 81 jaar, geboren in Galmaarden en na mijn jeugd verhuisd naar Geraardsbergen. Daar woonde ik, ook na mijn huwelijk, naast mijn ouders.

Mijn man en ik hebben 4 kinderen maar op 48-jarige leeftijd overleed hij ten gevolge een zware ziekte.  Ik moest plots mijn plan trekken. Ik stopte zelf met werken om voor mijn kinderen te kunnen zorgen. 

Vier jaar geleden moest ik ook mijn dochter die bij me inwoonde en een handicap had, afgeven. Ze was toen 49 jaar.

Het alleen zijn viel me zwaar… ik kan niet alleen zijn. Ik probeerde het een jaar. Mijn dochter Leen beloofde dat ik niet naar het rusthuis moest verhuizen en stelde voor dat ik bij haar gezin mocht intrekken in Galmaarden.  Daar ging ik op in. Ik heb er twee aparte ruimtes want ik wil niet altijd in het gezin aanwezig zijn: de kinderen moeten met hun ouders kunnen praten en daar hoef ik niet bij te zijn.

Hoe ben je terecht gekomen in de Dagopvang?

Mijn dochter Leen kende de coördinator Melissa Trombini.  Zo zijn de gesprekken gestart. Omdat ik heel sociaal ben en niet graag alleen ben, stond mij dat direct aan om naar hier te komen, ook al had ik het hier nog nooit gezien.

Ik kom op dinsdag maar zou nog graag op donderdag komen. Dus hopelijk worden er snel extra dagen geopend.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Na het bezoek van de thuisverpleging en na mijn ontbijt, kom ik met een vrijwilliger van de mindermobielencentrale van het OCMW naar hier tegen 9 uur. We drinken hier een tas koffie en wachten op mekaar. Een verzorgende haalt dan de boodschappen, al of niet met een meneer die hier is. Dan help ik aan het eten: prei snijden, aardappelen schillen, fruit snijden voor een cake. Dan eten we en kijken we naar het nieuws.  Daarna spelen we spelletjes: vandaag speelden we bingo.  
Als er niet veel voorbereiding is aan de maaltijden, turnen we zelfs.  Dat vinden we heel plezant. 

Ik zou hier kunnen ontbijten of een broodmaaltijd eten ’s middags maar dat doe ik niet.  Ik maak gebruik van de warme maaltijd. Rond 16.30 uur komt de chauffeur me terug halen.

Wat vind je van de inzet van de verzorgenden?

De verzorgenden doen heel hard hun best, dat zijn gewone mensen.  Ze leven zich in en willigen onze vragen in. Ik voel me hier op mijn gemak.  Zij overleggen met ons het menu voor de week erop. Wij kunnen ons gedacht zeggen wat we graag willen, dat is leuk! Iedereen is hier gelijk! De verantwoordelijke is hier ook aanwezig in de voormiddag: daar kan ik ook altijd terecht met vragen.

Wat vind je van de kostprijs van de dagopvang?

Ik ben heel tevreden over de kostprijs en omdat ik in Galmaarden woon, krijg ik nog één euro korting. Ik dien maar € 3,18 per uur te betalen.  Ik zou graag nog een dag extra komen. 

‘Ik ben echt content’, luidde het bij de afronding van het gesprek.

Ook verzorgende Liesbeth voegt graag toe aan het verhaal:

Als verzorgende ben ik 10 jaar werkzaam binnen de dienst Gezinszorg van de Welzijnskoepel West-Brabant en dat in de thuisomgeving van de zorgbehoevende. Toen ik de vraag kreeg of ik mee wou instaan voor de zorg en opvang in een collectieve setting, twijfelde ik niet. Het geeft een andere dimensie aan mijn werkinhoud. De combinatie van de twee manieren van werken, spreken me enorm aan.

Je leert hier de mensen op een andere manier kennen en je staat in voor het organiseren van dagactiviteiten. Inspraak van de gebruiker is zeer belangrijk: ook zij hebben veel mooie ideeën om uit te werken. Mensen houden elkaar hier ook bezig en dat is mooi om te zien. Niet alleen de gebruikers, maar ook ikzelf, hebben onze plaats moeten zoeken maar de vriendschap die je hier ziet, is enorm deugddoend.

Wij krijgen ook van de werkgever alle kansen om de hulp op een volwaardige manier te geven dankzij de vele hulpmiddelen: rollator, rolstoel, relaxzetels, TV, allerhande keukengerei,… En binnenkort werken we samen in de tuin met de aangekochte plantenbakken.

Ik zie in de toekomst de verdere noodzaak om mensen zo lang mogelijk thuis te laten blijven met de nodige ondersteunende thuiszorgdiensten, in combinatie met de ontlasting voor de mantelzorger via dit soort initiatief.

VRAGEN?

Contacteer centrumverantwoordelijke Melissa Trombini via vraag@welzijnskoepelwb.be – 0488 07 89 16