Juridische dienst

In de complexe wereld van het recht zijn er talloze rechtsgebieden, zoals contractenrecht, huurrecht, strafrecht, fiscaal recht, arbeidsrecht, familierecht, enz. Als situaties escaleren of mensen er zelf niet uit raken, is kennis van de rechtsregels belangrijk om een gepaste oplossing te kunnen vinden.

In dergelijke gevallen is het belangrijk dat je een beroep kan doen op experts om juridische vraagstukken te doorgronden en op te lossen. Welzijnskoepel West-Brabant heeft een enthousiast team van 4 juristen klaar staan voor zowel inwoners als voor OCMW-medewerkers die op hun expertise een beroep willen doen.

Wat doet de juridische dienst?

Onze juristen organiseren “zitdagen” in de OCMW’s die bij onze dienst zijn aangesloten. Je kan via het OCMW een afspraak bij hen maken voor kosteloos juridisch eerstelijnsadvies.

Je kan bij hen terecht voor advies in de meest uiteenlopende materies, zoals

  • huur
  • scheiding
  • verblijfsregeling
  • schulden

Als dat nodig zou zijn, krijg je een gepaste doorverwijzing, bijvoorbeeld naar een pro deo advocaat. Anderzijds werken de juristen nauw samen met de sociale dienst. Zij zijn de juridische steunpilaar voor de maatschappelijk werkers. Zo houden zij de OCMW’s op de hoogte van veranderingen in de wetgeving. Daarnaast vertegenwoordigen de juristen ook de OCMW’s in gerechtelijke procedures.

De juristen passen hun dienstverlening aan volgens de wensen en noden van ieder OCMW. Zij zijn actief in de volgende gemeenten: Londerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Roosdaal, Liedekerke, Pepingen, Linkebeek, Merchtem, Steenokkerzeel, Affligem, Ternat, Galmaarden, Drogenbos, Dilbeek, Herne, Lennik, Opwijk, Bever.